Kennel Jägermeister - - oppdrett av strihåret dachshund


Trimming
Pelsstell er en del av det å ha strihåret dachshund. Pelsen skal trimmes, dvs. de "gamle" dekkhårene skal nappes ut, IKKE KLIPPES!!! Klipping er  kun aktuelt på hårene under labbene, mellom tredeputene. Den beste jobben gjøres med hendene, men det går an å benytte seg av noe egnet verktøy: 

Trimmekniv ("Gul Mach")og underullskam (Mars 99M328)

Det er viktig at trimme-kniven ikke skjærer, det blir jo som å klippe, men bare samler hårene, slik at det blir enklere å nappe dem ut. Underullskammen er best for å gre ut gammel underull. Den kan også brukes til "retusjering", finpuss før utstilling f.eks.


Sakser
skal brukes minimalt!!!
Det er en fordel med skarpe, gode sakser, og de bør gjerne være butte, slik at en ikke stikker hunden, om den skulle nappe til litt. (Hunder kan også være kilne under labbene...)
 


Klosakser
Det er greit å ta full service, når en først er i gang. Kloklipp hører med. Klipp ellers ofte og lite, slik at klørne holdes ganske korte.Kammer
Det er greit å gre igjennom strihårspelsen av og til, både i det daglige og i forbindelse med trimming. Dette er særlig viktig på hunder som har en pelskvalitet som gjør at hårene kan tove seg sammen. 


_______________________________________________________________


Stell av labber
For hunder som brukes på jakt er det viktig å være nøye med labbestellet.
For å hindre at hunden blir sårbeint, spesielt på snøføre, må labbene klippes rene mellom tredeputene. 

Hvis en ikke passer på dette, blir det lett isklumper i labbene, og blir det riktig ille, kan det rett og slett bli gnagsår av det.

På snøføre er det også lurt å smøre inn tredeputene med potevoks eller -salve før hunden slippes løs. Da blir labbene myke og litt fettete, slik at snøen ikke fester seg så lett.


_______________________________________________________________

Litt generelt om trimming
Som rase kan strihåret dachshund by på store variasjoner i pelskvalitet og -mengde. Noen hunder er bortimot "trimmefrie", mens det på den annen side finnes individer med så mye og/eller så dårlig pels, at de må trimmes minst to ganger i året.

Trimming består i å fjerne "gammel" dekkhårspels. I prinsippet er det nesten som når det er salg på kjøpesenteret; alt skal bort...
Unntaket er hodet, der en skal trimme skalle, ører og kjaker, mens bart og noe øyebryn skal stå igjen. Tommelfingerregelen er at man skal trimme alt fram til indre øyekrok, altså unntatt bryn, og herfra skal det gå en vertikal linje ned mot munnviken. På de fleste hunder er det gjerne aktuelt å tynne barten en del, for hvis den får stå urørt for lenge, vil den bli myk og pjuskete.

Det er viktig at trimmingen foregår når pelsen er moden for det, altså når den slipper rimelig lett. Trimming ellers i pelssyklusen kan i verste fall avstedkomme hudirritasjoner i etterkant, i tillegg til at selve trimmingen blir unødig ubehagelig for hunden.
Bading umiddelbart etter trimming er ikke å anbefale, da porene i huden vil være "åpne" etter nappingen, slik at huden kan bli ytterligere irritert.

På en del hunder er det aktuelt med "etternapping" i etterkant av hovedtrim. Det dreier seg i det alt vesentlige om fjerning av gjensittende underull, slik at de nye dekkhårene kommer fram.

…og et tips til slutt
Noen eiere av strihåret dachshund velger å trimme selv, mens andre foretrekker å sette bort denne jobben. Nybakte hundeeiere bør forsåvidt kunne forvente veiledning om pelsstell hos oppdretteren der de har kjøpt hunden, men dette er dessverre ikke alltid realiteten.
Hvis en vil ha assistanse til trimmingen, er det lurt å bruke litt tid på å finne en som er kompetent til jobben. Det finnes "frisørsalonger" rundt om som tilbyr pelsstell på alle raser, og vel så det, men det er uansett smart å forsikre seg om at hunden virkelig blir trimmet og ikke klipt...

Webside drives av  Vistaprint