Kennel Jägermeister - - oppdrett av strihåret dachshund

Om kennelen

Kennel Jägermeister startet opp i 1989 og driver oppdrett av strihåret dachshund med hovedvekt på jaktegenskapene. Mentalitet og eksteriør er andre viktige egenskaper som er avgjørende, når avlshunder skal vurderes.

I dag har kennelen 4 voksne dachshunder. Samtlige har 1.pr. på drevprøve, 3 av dem er drevchampioner. I tillegg til dachshundene er det også en norsk elghund grå i huset. Hun har 1.pr. på bandhundprøve, (og det skal oppdretteren Ralf Campbell ha æren for).

Kennelen ligger i Indre Østfold, på Igsi gård. Her på gården ble det arrangert spor- og hiprøver i regi av Norsk Dachshundklubb siden tidlig på 1960-tallet. Nå for tiden avholdes det jevnlig ettersøks- og drevprøver, så tradisjonen holdes i hevd.

Kennelen fikk i 2006 Jaktoppdretterpris i bronse, sølv og gull fra Norske Dachshundklubbers Forbund. Samtlige tellende hunder hadde jaktmerittene sine fra drevprøver.

I 2009 ble kennelen tildelt NDF's Viltsporoppdretterpris i bronse, sølv og gull.

NSJ(d)Ch Jägermeister's Lakris fikk samme år Jaktavlspris og Viltsporavlspris i bronse og sølv

Siden jaktegenskapene hos hundene tillegges såpass stor vekt, er nok valper fra kennelen hovedsakelig interessante for jegere som trenger en anvendelig følgesvenn til rådyrjakt. Kennelen leverer stort sett 1-2 valpekull i året; hittil har det blitt 23 kull med Jägermeister-valper.


Litt om bakgrunnen

Dachshunder har vært en del av tilværelsen siden jeg kom til. Morfar Torleiv Igsi var med i Norsk Dachshundklubb fra 1960, da klubben ble startet. Han hadde alltid korthårete dachshunder, og drev oppdrett under kennelnavnet Plenty. I 1971 fikk "jentene på Igsi", undertegnede og søstrene Astrid og Torunn, den første hunden i eget eie, Plenty's Tipsi. Hun ble forøvrig Norgesmester på blodspor i 1973, omsorgsfullt trent og ført av Astrid (som seinere har "konvertert" til labrador retriever). Hun bor i dag i Danmark og har fått registrert kennelnavnet Lab Plenty der i 2008. Søster Torunn og familien holder seg til dachshund og har en standard langhår tispe, Wervest's Tinka.

Min andre hund var også en korthår, Plenty's Petra. Hun hadde spisskompetanse på rottejakt og var ei skikkelig "bondebikkje".

Og så ble det strihår, først "Berten", en mildest talt uforutsigbar skapning, som uten forvarsel satte tennene i menn, kvinner og barn… Han ble 4 år gammel. I ettertid står det vel rimelig klart at det var mer enn nok. Men han var en skapelig rådyrjeger, det skal han ha!

Fra Elisabeth Østli, Beth-Mark's kennel, fikk jeg i 1985 to kullsøstre, som i lang tid levde i den villfarelse at begge het "JennyogJara", uten at det affiserte dem i særlig grad i forhold til lydigheten...
De var resultatet av en hårlagskrysning mellom hiskarpe korthår fra bl. a. kennel B-strup og kort- og strihår med drev- og hilinjer fra bl.a.Akkis kennel, og jaktlysta var det lite å si på. De ble NJ(h)Ch begge to, og jaget de fleste hjemlige viltarter med betydelig innsatsvilje. Etterhvert som de fikk en viss sammenheng mellom viltart og felling, gikk det mest i hare, rådyr og rev, tross alt…
Seinere har jeg holdt meg til linjene etter disse to, innkrysset med hannhunder utenfra med solide jaktmeritter og stambøker, og det er jeg rimelig fornøyd med.

Med 4 dachshunder og en elghund på fôringslista blir det mange og gode dager i skauen om høsten. Dette er en livsstil jeg setter stor pris på, og både hundetrening og jakt, aleine og med gode venner, gir meg svært mange gleder.


Litt om meg

Jeg heter Anne Igsi, og holder til på Igsi gård i Hobøl kommune i Østfold. Jeg er lærer på en ungdomsskole i Askim, og i tillegg er jeg "litt bonde" på gården her.

Jeg ble valgt inn i Hovedstyret i Norsk Dachshundklubb første gang på slutten av 1970-tallet og har seinere hatt tillitsverv både i ND og i Norske Dachshundklubbers Forbund (fra 1996) og lokalt i Follo-Østfold-gruppen/Follo-Østfold Dachshundklubb. Jeg har også sittet i styret i Norsk Kennel Klub, avd. Østfold. Tidsskriftet "Dachshunden" har jeg hatt ansvaret for i flere omganger fra 1986, og nå har jeg layout-ansvar for bladet. Det leveres i dag trykkeklart fra Mac'en på loftet…

Jeg fikk Hederstegnet, "blånåla", fra Norsk Dachshundklubb i 1988, og i 2001 ble jeg innvalgt som Æresmedlem i Norske Dachshundklubbers Forbund på Representantskapsmøtet.

Jeg har dømt blodsporprøver fra 1979, og siden 1993 har jeg også dømt drevprøver for dachshund.

På høsten jakter jeg rådyr og evt. rev og hare med dachshundene så mye tiden tillater. Som regel blir det noen drevprøver også, både som dommer og som deltager. Elgjakta er også en trivelig del av høsten sammen med gode naboer og venner.
Ellers sitter jeg i den kommunale viltnemnda, og her blir det gjerne noen ettersøksjobber for bikkjene og meg i løpet av en vaktperiode.
Webside drives av  Vistaprint